Kako pravilno čistiti kuhinju?

Kako pravilno čistiti kuhinju?

Kuhinja je središte naše svakodnevnice. Zato se i brzo zaprlja. Ovdje su naši savjeti za čišćenje.

Kuhinja je središte događanja. Tu se kuha, peče, jede. Nije ni čudo da brzo postane prljava. Samo kuhanje ne može proći bez prskanja masti, bez mrvica, mrlja. Zato je potrebno redovito čišćenje, jer inače se vrlo brzo nakupi prljavština koju je kasnije teže oprati.

Ekološka sredstva za čišćenje

Za čišćenje kuhinje preporučaju se ekološka sredstva za čišćenje jer ona dobro čiste, a blaža su od uobičajenih sredstava. Agresivna sredstva nisu dobra za zdravlje i onečišćuju okoliš. Ne koristite dezinfekcijska sredstva, jer ona zaista nisu potrebna ako čistite s dovoljno vrućom vodom.

Kako često trebam čistiti kuhinju?

Na ovo pitanje ne može se odgovoriti u jednoj rečenici. Sve ovisi o tome što čistimo.

Najviši prioritet je redovito čišćenje i to zbog higijenskih razloga. Ako se ne čisti, kuhinja privlači različite kukce i razmnožavaju se bakterije i plijesan.

Važno: Uvijek kada se u kuhinji radi sa sirovim mesom, ribom i jajima, sve se mora odmah i dobro očistiti i oprati vrućom vodom. Jedino tako se može spriječiti moguća zaraza salmonelom.

Pogledajmo sada konkretno što i kako često treba prati.

Svaki dan/odmah

  • Nakon svake radnje radne ploče treba oprati.
  • Ono što se prosipa treba odmah obrisati. Tako se neće zasušiti.
  • Štednjak treba oprati nakon svakog kuhanja, nakon što se ohladi.
  • Pomesti pod prema potrebi.
  • Odvod treba redovito čistiti. Inače se nakuplja masnoća i prljavština.
  • Kada nakon pranja sve obrišemo suhom krpom neće se razmnožavati bakterije i plijesan.

Tjedno

  • Jednom tjedno oprati police i ostale površine.
  • Pod treba oprati svaki tjedan.
  • Na slavinama i drškama skupljaju se mnoge bakterije. To možemo spriječiti tako da ih operemo jednom tjedno.
  • Krpe za čišćenje i spužvice redovito mijenjati, odnosno prati, posebno nakon kontakta s mesom, ribom i jajima. Na 60% postaju opet higijenski čiste.

Mjesečno

  • Napu je potrebno prekontrolirati i po potrebi zamijeniti ili oprati filter.
  • I unutarnji dio nape potrebno je povremeno oprati.
  • Obrisati prašinu s gornjih stranica elemenata i oprati ih.
  • Hladnjak treba oprati jednom mjesečno. On je najveće skupljalište bakterija u kući i zato je njegovo čišćenje vrlo važno.
  • Ne smijemo zaboraviti perilicu posuđa. Bakterije se ubijaju na 50%, a čišćenje pridonosi boljoj učinkovitosti perilice.

Čista kuhinja pruža zadovoljstvo i ugodnost stanovanja. Zato ne smijemo zanemariti čišćenje.